Het verhaal achter Road2Work

 

Het verhaal van Road2Work- oprichter Erik Schalk

 

Road2Work is een uniek bedrijf in de recyclingsector met als doel: mensen aan een baan helpen. Road2Work is ontstaan vanuit een ideologie. De ideologie van oprichter Erik Schalk om mensen met een beperking te helpen zoals hijzelf ook geholpen werd.

 

Toen Erik twintig jaar geleden, met net zijn hoveniersdiploma op zak en vol ambitie, vanwege een spierziekte in een rolstoel belandde, was hij niet bereid zijn levenspatroon aan te passen en zijn beperkingen te erkennen. Maar het beperkte hem wel degelijk, zijn lichaam werkte steeds vaker tegen. Een gewone werkdag van 8 uur voelde als een dag én een nacht. Dokters schreven hem af en vertelden hem dat hij nooit meer fulltime zou kunnen werken, zelfs parttime zou een flinke uitdaging worden. Hij bewees het tegendeel.

 

In het revalidatiecentrum hebben ze Erik naar eigen zeggen ‘gereset’, en geholpen niet alleen zijn beperkingen, maar vooral ook de chronische pijn onder ogen te zien. En met zijn beperkingen eenmaal geaccepteerd, ontdekte hij dat er heel veel oplossingen en mogelijkheden zijn, zelfs in een rolstoel. Immers; waar een wil is, is een weg. Want ondanks zijn beperkingen, werd Erik door diverse bedrijven ingehuurd. Ze wilden met hem werken vanwege zijn kennis; zijn beperkingen speelden hierin geen rol. In die tijd was zijn motto: “Waar een wil is een weg, en er staat nergens geschreven dat je die niet rollend af mag leggen.”

 

Door intensieve training en veel begeleiding zijn de rolstoel, ligfiets en andere hulpmiddelen geparkeerd. Inmiddels is het voor Erik mogelijk om binnen een strak schema van rust en werken een redelijk normale werkweek te kunnen maken. Juist dit continu schipperen met beperkingen is vergelijkbaar met heel veel andere beperkingen. Erik hoopt middels een voorbeeldfunctie anderen te motiveren om te zoeken naar mogelijkheden en vooral te denken in kansen.

 

Omdat hij anderen wil helpen zoals hijzelf ook geholpen werd, is hij in 2012, na twee jaar intensieve voorbereiding, Road2Work gestart. Zijn missie is werklozen hun zelfvertrouwen en eigenwaarde teruggeven en hen zicht bieden op een rooskleurige toekomst. En met zijn ervaring kan hij hen precies het juiste duwtje in de rug geven die ze nodig hebben om te slagen op de arbeidsmarkt.

 

 

 

 

De cijfers

Op jaarbasis maken 60 mensen gebruik van een leer-werk plek.

Op jaarbasis depollueren we 4000 ton GrootWitgoed

Op jaarbasis demonteren we 7000 computerkasten.

Per dag werken er maximaal 20 mensen tegelijkertijd.

2000 ton staat gelijk aan 600 zeecontainers van 30 m3.